om arbetsintegrerande socialt företagande

Anbudsskola för dig som ska utbilda sociala företag

2018-10-15

Anbudsskola för dig som stödjer sociala företag att lämna anbud, genomförs i Stockholm, 28 februari 2018.

Kvinna socialt företagande

Tillväxtverket har tagit fram ett utbildningsmaterial om upphandlingar och konsten att lägga ett bra anbud riktade till arbetsintegrerande sociala företag.

Nu kan du som vill hålla i sådana utbildningar gå en en-dags utbildning för att få bättre kunskap om utbildningsmaterialet.

Utbildare är Eva Ternegren, expert på upphandlingsfrågor från Coompanion Göteborg

Plats: Tillväxtverket i Stockholm och är kostnadsfri.

Tid: 28 februari kl 10-16. Kaffe serveras från kl. 09:30.

På utbildningen finns 20 platser. Deltargare involverade i projekt som har finansiering från Tillväxtverket har företräde. Om intresset är stort planeras för ytterligare en möjlighet i april/maj.
Mer information och anmälan hittar du här!länk till annan webbplats

I vår kunskapsbank finner du materialet som används vid anbudsskolan. Det kan användas som en checklista för företag som ska lämna anbud eller för dig som söker informatiom om ämnet vare sig du gått utbildningen eller ej. Här kommer du till materialet om Anbudsskolan i Kunskapsbanken!länk till annan webbplats

Sociala företag ökar igen

2017-12-20

2017 är närmare 1000 personer fler sysselsatta i arbetsintegrerande sociala företag jämfört 2016. Antalet anställda i företagen har också ökat med ca 261 personer. Den nedåtgående trenden för arbetsintegrerande sociala företag verkar ha vänt även om antalet aktiva företag bara ökat lite.

restaurang

Statistiken grundar sig på de företag som är anmälda till Sofisams lista. Då den bygger på att företagen själva registrerar sig ska siffrorna betraktas som ungefärliga. Tillväxtverket räknar ändå med att merparten av Sveriges arbetsintegrerande sociala företag finns med på listan och att förändringarna där kan tjäna som en temperaturmätare.

Tillväxtverket har låtit Steg för steg, ett arbetsintegrerande socialt företag ,kontakta alla företag som finns med på listan och de nya siffror som Sofisam uppdaterats med visar en tydlig ökning av antalet sysselsatta – 1000 personer fler i år jämfört med förra året – och 261 fler anställda.Totalt sysselsätts nu minst 9630 personer i företagen. Antalet aktiva företag är dock bara nio fler 2017 jämfört med 2016.

– I princip kan man säga att antalet företag har knappast ökat medan de företag som finns anställer och sysselsätter fler, säger Eva Carlsson på enheten Entreprenörskap på Tillväxtverket, som låtit uppdatera listan.

Idag finns det 333 aktiva arbetsintegrerande sociala företag, enligt Sofisams förteckning. De senaste åren har varit turbulenta och Eva Carlsson säger att ca 70 företag försvunnit från listan. De har gått i konkurs, likviderats eller avvecklats på andra sätt. Samtidigt har nya företag tillkommit så det totala antalet aktiva företag som finns på listan har bara minskat med ca 20-30 stycken.

– Samarbete med andra sociala företag och andra intressenter liksom att inte hänga upp allt affärsfokus på arbetsintegrering utan vara bra på den andra delen i affärsverksamheten, är framgångsfaktorer. Det är fantastiskt att se att de sociala företagen vi har nu levererar en väsentligt ökad samhällsnytta i form av sysselsättning och egenförsörjning till allt fler.

Med denna glada, och antagligen sista nyhet på Sofisam 2017, vill vi önska alla besökare till Sofisam en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. I början av 2018 planeras en mindre uppfräschning av sidan.

Sweco: Samarbete och tjänsteutveckling gör sociala företag starkare

2017-12-11

Sociala företag som samarbetar – med varandra, med näringsliv/kunder och med myndigheter – överlever bättre. En annan framgångsfaktor är att inte fokusera för ensidigt på tjänster inom arbetsintegrering – utan affärsutveckla det andra, den delen av företaget som brukar synas utåt, menar Sweco i rapporten Starkare tillsammans.

Under de senaste åren har många arbetsintegrerande sociala företag avvecklats samtidigt som andra har startats eller utvecklats och anställt flera medarbetare. Konsultföretaget Sweco har intervjuat företag som lagt ned, företag som nyligen startats och företag som har utvecklats under en period. Intervjuerna belyser företagens olika strategier och hur de samverkat med andra aktörer.

Rapporten visar att de företag som satsar ensidigt på att sälja arbetsträning, rehabiliering och praktik och inte utvecklar de tjänster och produkter på dessa som "syns utåt" har svårt att klara sig. De företag som utvecklar relationer till sina kunder, till omgivande näringsliv, till andra sociala företag och som utvecklar och kvalitetssäkrar sina produkter och tjänster har bättre förutsättningar. Att utveckla relationer tar tid och dessa företag verkar också ha haft möjlighet att etablera sig under en längre tid.

Ladda ned rapporten Starkare tillsammans här!länk till annan webbplats

Se presentationen av rapporten då den presenterades 8 november här! länk till annan webbplats

 

De har Sveriges nyttigaste affär ihop

2017-12-08

I november tillkännagavs att Estrella och Vägen ut! Lärjeåns Kök och Trädgårdar är Nyttigaste Affären i Sverige 2017. Bakom priset som vill uppmärksamma affärer som skapar social nytta står i år HSB Göteborg och kommunikationsbyrån Spoon. Tillväxtverket medfinansierar. Priset går alltid till till minst två organisationer – en affär har man ju alltid ihop.

Vägen ut! Lärjeåns Kök och Trädgårdar driver Estrellas personalrestaurang i Göteborg

Vägen ut! Lärjeåns Kök och Trädgårdar har utvecklats från att vara Estrellas konferensplats till att ta över personalrestaurangen inne på Estrella.
Priset Nyttigaste Affären instiftades 2015 av HSB och Coompanion för att lyfta fram inspirerande exempel på affärer som gör nytta för hela samhället. Vinnarna är alltid minst två och affärsrelationen ska ge ett socialt och/eller miljömässigt mervärde.
Estrella är en viktig arbetsgivare och social aktör i Angered, där de har både huvudkontor och produktion. Konferenser förlägger de gärna till Lärjeåns Kök & Trädgårdar som ligger någon kilometer bort.
– Vi har varit där och ätit och blivit väldigt imponerade av deras matlagning och odlingar. Så när vi behövde någon som tog över vår personalmatsal låg det nära till hands att fråga dem, berättar Ulrika Adolfsson, som är HR-ansvarig på Estrella.
Till en början visste hon inte att Lärjeåns Kök & Trädgårdar är ett arbetsintegrerande socialt företag.
– När vi fick reda på det kändes samarbetet ännu viktigare, att veta att det är deltagarna som odlar grönsakerna och finns med i hela kedjan, säger Ulrika Adolfsson.
Lärjeåns Kök & Trädgårdar har en handelsträdgård, matservering och konferensverksamhet. Sedan 2011 drivs verksamheten som ett av 12 Vägen ut! kooperativ.

– Samarbetet med Estrella har gett två personer möjlighet att arbetsträna där, det betyder väldigt mycket, säger Emma Carlsson, verksamhetsledare på Vägen ut! Lärjeåns Kök & Trädgårdar.
Hon betonar att ett socialt företag alltid måste vara en trygg, tillåtande arbetsplats – men samtidigt leverera varor och tjänster av hög kvalitet. Därför behöver också en del av personalen vara specialister inom sina områden. Själv har hon en bakgrund som tävlingskock och även Cia Ousbäck, som leder köket på Estrella, är utbildad kock. Huvudansvaret för trädgården har däremot nu en tidigare deltagare, Erika Lindh, som lärt sig yrket på plats och senare fått en anställning.
Jurymedlemmen Malin Bernhardsson från kommunikationsbyrån Spoon tycker att många av de nominerade samarbetena var väldigt bra.
– Allt fler börjar förstå värdet av den här typen av samarbeten. Estrella och Vägen ut! Lärjeåns Kök & Trädgårdar är viktiga inspiratörer genom sin relation och den kreativa lösningen med personalmatsalen, säger Malin Bernhardsson.
Priset delades ut den 7 november på Nyföretagardagen i Göteborg av Lena Apler, styrelseordförande i Collector Bank.
Se filmen om Estrella och Vägen ut! kooperativet (3 min)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Läs mer om Nyttigaste Affären här!länk till annan webbplats

Se presentationen av rapporten "Starkare tillsammans"

2017-11-12

Rapporten "Starkare tillsammans - Arbetsintegrerande sociala företags nätverkande och modeller” presenterades vid ett seminarium på Tillväxtverket i Stockholm förra veckan.

Under de senaste åren har många arbetsintegrerande sociala företag avvecklats samtidigt som andra har startats eller utvecklats och anställt flera medarbetare. Konsultföretaget Sweco har gjort rapporten som kommer att publiceras här inom kort.

Redan idag kan du se presentationen av den de andra inslagen under seminariet.Ökad efterfrågan på sömnadstjänster grund för Sömnadskollektivet i Luleå

2017-10-30

Ett företag inom sömnad som inte hann med alla uppdrag och ett gäng arbetslösa skrädderi- och sömnadskunniga med utländsk bakgrund – det blev starten på Sömnadskollektivet. Till en början drivs Sömnadskollektivet som projekt.

– Jag har länge känt att det finns ett större behov än vad jag ensam kan mätta av skrädderitjänster. Som till exempel uppläggning av gardiner och klädsömnad, säger Anna Heikki på företaget Kläder och form i Luleå. Idén till Sömnadskollektivet kommer från henne och hon är glad över möjligheten att arbeta tillsammans med skrädderi- och sömnadskunniga som inte kommit in på arbetsmarknaden i Sverige.

Starten av sömnadskollektivet är en del av projektet "Syhörnan" som drivs av Coompanion i samarbete med Kläder & form och med stöd av Region Norrbotten, Arbetsförmedlingen, Längmanska företagarfonden, Luleå kommun och SEMPRE.

Inom projektet Syhörnan utbildas sju utlandsfödda personer i socialt entreprenörskap. Efter utbildningen kommer deltagarna tillsammans att driva Sömnadskollektivet som kooperativ.

 

Social Innovation Summit

2017-10-26

På Social Innovation Summit 14-15 november i Malmö står sociala innovationer i fokus. Arrangemanget genomförs med stöd bland annat från Tillväxtverket.

Social innovation summit 2017

Social Innovation Summit är en av Nordens största årliga mötesplatser för social innovation. Här samlas entreprenörer, förändringsagenter, investerare, innovatörer, politiker och beslutsfattare från alla samhällssektorer för att tillsammans skapa nya lösningar på vår tids stora samhällsutmaningar. Här identifierar vi framtidsfrågor, arbetar tvärs över sektorer och utvecklar gemensamt ny kunskap om social innovation.

Läs mer här om Social Innovation Summit 2017!länk till annan webbplats

 

 

Vad gör sociala företag hållbara? Seminarium i Stockholm 8 november

2017-10-25

Kom och lyssna till en presentation av rapporten "Starkare Tillsammans – Arbetsintegrerande sociala företags nätverkande och modeller” som försöker finna svaret på vad som gör att vissa sociala företag avvecklas samtidigt som andra anställer flera.

Starkare tillsammans

Under de senaste åren har många arbetsintegrerande sociala företag avvecklats samtidigt som andra har startats eller utvecklats och anställt flera medarbetare. Konsultföretaget Sweco har intervjuat företag som lagt ned, företag som nyligen startats och företag som har utvecklats under en period. Intervjuerna belyser företagens olika strategier och hur de samverkat med andra aktörer.

Rapporten beskriver hur företagen samverkar för att utvecklas och stärka sin framtid. Den 8 november, kl 14:30-16:00 (följt av mingel) presenteras den på Tillväxtverket, Västgötagatan 5 i Stockholm.

Du har möjlighet att se seminariet även om du inte är på plats då det kommer att webbsändas,länk till annan webbplats

Läs mer här och anmäl dig till seminariet "Starkare tillsammans"!länk till annan webbplats

Stöd till idéer som genomförs i samverkan och bidrar till de globala målen

2017-10-20

Ny utlysning från Vinnova ska stödja nya idéer som handlar om att möta de globala målen och att göra detta i bred samverkan. Inkluderande tillväxt är ett exempel på globalt mål – men idéerna kan med fördel möta även andra av de globala målen.

De globala målen

Har du nya idéer som kan bidra till att nå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030? Ett av de 17 målen är till exempel att "Verka för en inkluderande och långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt, full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla." Då kan Vinnovas stöd inom satningen Utmaningsdriven innovation, vara något för dig.

Utlysningen börjar 1 november. Ett informationsmöte kommer att hållas i Stockholm 9 november.

Utmaningsdriven innovation, som Vinnovas satsning kallas, stödjer förslag som har identifierat en samhällsutmaning som kan lösas genom innovationer och bred samverkan mellan till exempel industri, forskning, offentlig verksamhet och civilsamhälle.

De lösningar som utvecklas ska på ett tydligt sätt bidra till ett eller flera av de 17 globala målen i Agenda 2030. Projekt kan till exempel fokusera på allt ifrån klimatförändringar och hälsoutmaningar till jämställdhet.

Läs mer om informationsmötet och utlysningen här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

MatRätt erbjuder arbetsträning, lunchmat och minskar matsvinn

2017-10-16

Lunchrestaurangen MatRätt, som öppnade fredagen den 13 oktober, serverar luncher som lagas av mat som annars skulle slängas. På köpet får nyanlända – eller personer med utländsk bakgrund som riskerar långtidsarbetslöshet – möjlighet att komma närmare jobb genom arbetsträning.

Café- och lunchrestaruang MatRätt i Veddesta köpcentrum

Stockholms Stadsmission slog i fredags upp portarna till Café- och lunchrestaurangen MatRätt i Veddesta köpcentrum i Järfälla. Till en början är det ett projekt delfinansierat av Tillväxtverket som fokuserar på nyanlända eller utrikesfödda som riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet.

– Vi planerar för att MatRätt kommer att ta emot åtta till tio personer för arbetsträning, säger Johan Rindevall, verksamhetschef Stockholms Stadsmission Matcentralen.

Till Matcentralen doneras överskott från livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln. Livsmedlen skulle annars kastas helt i onödan.

Det som doneras till Matcentralen används till olika delar av Stockholm Stadsmissions verksamhet. I denna ingår två supermarkets – som gör det möjligt för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris liksom 14 andra sociala verksamheter. I den nya café- och lunchrestaurangen MatRätt kan Stadsmissionen ta hand om livsmedel som av olika anledningar inte kan säljas genom Matmissionen eller levereras till dessa.

– Målet är att åtminstone 50 procent av rätterna ska bestå av livsmedelsdonationer för att på så sätt minska matsvinnet på ett effektivt och klimatsmart sätt, säger Johan Rindevall.

– Till MatRätt är alla välkomna. Menyn består av alternativen gryta, paj och soppa och priset ligger på cirka 70 kronor, säger Johan Rindevall.

150 miljoner till socialt företagande i budgetpropositionen

2017-09-21

I budgetpropositionen föreslår regeringen en satsning på 50 miljoner kronor per år i tre år (2018-2020) till socialt företagande.

Regeringen pekar på att det behövs olika typer av aktörer för att möta dagens och framtidens samhällsutmaningar. Sociala företag och sociala entreprenörer, som har som främsta syfte att försöka lösa olika samhällsutmaningar, är betydelsefulla för att bidra till såväl tillväxt som ett bättre samhälle, menar regeringen. De 50 miljonerna anslås utöver de insatser som redan görs för att främja socialt företagande.

Informationen om satsningen finns i budgetpropositionen, den del som heter utgiftsområde 24länk till annan webbplats, på sidan 58.

Skoopi prisade insatser på Stora sociala företagsdagen

2017-09-20

Ronney Olsson Samordningsförbundet Gävleborg och Le Mat Åkers Rune Station, här representerad av ordförande Jenny Kowalewski, prisades båda för fina insatser för socialt företagande på Stora sociala företagsdagen 13 september.

Jenny Kowalewski ordförande Le Mat Åkers Rune station och Ronney Olsson Samordningförbundet Gävleborg med sina diplom på Stora sociala företagsdagen

Jenny Kowalewski ordförande Le Mat Åkers Rune station och Ronney Olsson Samordningförbundet Gävleborg prisade på Stora sociala företagsdagen

Le Mat Åkers Rune Station, som är ett Bed & Breakfast i Åkersberga norr om Stockholm, har trots tuffa tider fördubblat antalet anställda och utvecklat sin verksamhet bland annat genom offensiv satsning på kompetensutveckling. För detta belönades de med utmärkelsen Årets arbetsintegrerande sociala företag.

2017 års Främjare av arbetsintegrerande sociala företag blev Ronney Olsson, som arbetar på Samordningsförbundet Gävleborg. I motiveringen kan vi läsa att han har bidragit till att bland annat kommuner fått syn på den vinst som arbetsintegrerande sociala företag skapar för både människor och samhälle.

Med utmärkelserna vill Skoopi sätta fokus på goda insatser för arbetsintegrerande sociala företag. Det var femte gången som främjarpriset delades ut. Däremot var det första året för Årets arbetsintegrerande sociala företag.
Priserna delades ut av Sofia Modigh i samband med Stora sociala företagsdagen i Göteborg den 13 september.

Hur det gick till när Le Mat Åkers Rune station bildades, kan du se i Tillväxtverkets film om "Startprocessen".länk till annan webbplats

 

Enklare att gå mellan olika lönestöd med nytt regelverk

2017-08-30

En ny förordning, som trädde i kraft första juli, ska göra regelverket för lönestöd enklare. Det kommer bland annat att bli lättare att gå mellan olika lönestöd – utifrån den anställdes behov.

Människor vid ett ritbord

Sedan 1 juli gäller en ny förordning för lönestöden och övriga insatser för personer med funktionsnedsättning. De största förändringarna gäller lönestöden. En del andra insatser byter namn.

För att visa på att de olika lönestöden alla är en form av lönebidrag kommer de alla nu att heta just lönebidrag. Alla med lönebidrag är anställda och bidraget är ett stöd till arbetsgivaren för den anpassning som krävs utifrån arbetstagarens behov.

Syftet med regeländringarna är att tydliggöra syftet med lönestöd och skapa tydligare bestämmelser kring tidsperioder och övergångar mellan dem. Villkoren att få lönestöd tydliggörs också. Det är numera också möjligt att ompröva beslut om lönestöd under pågående beslutsperiod om förutsättningarna ändras.

Christina Rosengren Gustavsson på Arbetsförmedlingen ger ett exempel på en konkret förändring:

– Tidigare behövdes särskilda skäl för att förlänga, det som då hette utvecklingsanställningen, efter ett år. Om en person nu har behov av Lönebidrag för utveckling efter ett år, är det möjligt att förlänga ett år utan särskilda skäl.

Anordnarbidraget har bytt namn till utvecklingsbidrag. Alla arbetsgivare kan söka detta och det är till för stödjande insatser när lönebidrag för anställning och lönebidrag för utveckling i anställning används. Det kan vara till exempel handledarstöd, rehabilitering, kompetensinsatser och andra insatser som kan utveckla arbetsförmågan.

Arbetsgivare kommer att behöva intyga att arbetsmiljön uppfyller de krav som ställs enligt arbetsmiljölagen (1997:1160), och lön och andra förmåner följer av kollektivavtal eller i väsentliga delar är likvärdiga med förmåner enligt kollektivavtal inom branschen. Intyg som bekräftar till exempel kollektivavtal eller att det finns försäkringar kommer att tas med i beslutsunderlagen för lönestöden.

Förändringen innebär i korthet:

  • Nya namn med gemensam benämning lönebidrag för att visa att de olika lönestöden alla är en form av lönebidrag
  • Syftet med bidragen har förtydligats för att tillgodose personens behov
  • Tidsperioderna för de olika lönestöden har tydliggjorts. Lönebidrag för utveckling i anställning (max 2 år), Lönebidrag för anställning (max 8 år).
  • Tidigare behövdes särskilda skäl för att förlänga efter ett år. Om en person nu har behov av lönebidrag för utveckling efter ett år, är det möjligt att förlänga ett år utan särskilda skäl.

Den nya förordningen ersätter förordningen om särskilda insatser för personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga (2000:630).

Frukostmöte om unga med intellektuellt funktionshinder och arbetsmarknaden

Killar, arbetsmarknad, intellektuell funktionsnedsättning frukoststeminarium

2017-08-28

Forte bjuder in till frukostseminarium den 13 september kl 8-9:30 i Stockholm

Den 13 september bjuder Forte in till ett frukostseminarium om unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning och deras möjligheter till arbete. Seminariet tar sin utgångspunkt i den nya kunskapsöversikten Forskning i korthet #10, som lanseras under seminariet. I den presenteras aktuell forskning på området, samt vilka forskningsbaserade kunskaper och insatser som behövs för att inkludera fler unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning på arbetsmarknaden.  

Läs mer på Fortes hemsida!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Reserverat kontrakt skapar affärer på Stenbacken i Söderhamn

2017-08-26

En ny inköpspolicy för Inköp Gävleborg får konsekvenser för det sociala företaget Stenbacken. Genom ett så kallat reserverat kontrakt tog de hem affären och ska nu leverera fruktkorgar i till Söderhamns kommun.

Fruktkorg från Stenbackens kooperativ

– Fruktkorgarna blir lite dyrare men innehåller mer ekologiskt. Framförallt får människor som hamnat långt utanför arbetsmarknaden sysselsättning. Det är vinsten när kommunen köper fruktkorgarna från det sociala företaget Stenbacken, menar Marie Emilsson inköpssamordnare för Söderhamns kommun. Nyheten presenteras på Söderhamns kommuns hemsida.

Inköp Gävleborg har sedan 2016 en ny inköpspolicy som ska främja miljömässigt, socialt och totalekonomiskt hållbara affärer. Förutom att upphandla på ett sätt så att sociala företag gynnas, har de också arbetat med information och utbildning till de sociala företagen. På detta sätt underlättar kommunen för sociala företag att vara med och konkurrera om upphandlingar.

Reserverade kontrakt, det vill säga att man i upphandlingen reserverar affären för arbetsintegrerande sociala företag, blev möjligt 1 januari 2017

Läs mer här om det reserverade kontraktet och Inköp Gävleborgs upphandling med sociala hänsyn.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om du är nyfiken på att få veta mer om arbetet med arbetsintegrerande sociala företag i Söderhamn och Gävleborg så anordnas en heldag kring detta den 7 september. Medverkande från hela landet kommer att samtala om hur man bäst skapar hållbara arbetsintegrerande sociala företag. Läs mer här om dagen!länk till annan webbplats

Nyttigaste frukosten 30/8 i Stockholm

2017-08-08

Priset Nyttigaste Affären vill att fler ska använda sina affärer till att göra skillnad – socialt och/eller miljömässigt. Att det sociala företaget Yalla Trappan – som första externa företag – öppnat syservice på IKEA gjorde till exempel att de – tillsammans med IKEA Malmö – fick priset 2016. Hör mer om att göra nyttiga affärer på frukostsemineriet – eller nominera redan idag till 2017 års pristagare!

Yalla trappan syservice är ett arbetsintegrerat socialt företag som etablerat sig på IKEA Svågertorp – ett samarbete med många vinnare.

IKEA Malmö och Yalla trappan – prisbelönt affärsrelation med många vinnare

Kom och inspireras av nyttiga affärer är och ta del av trendspaning och om att mäta socialt värdeskapande i Stockholm den 30 augusti. Eva Carlsson från Tillväxtverket medverkar också om hur dessa affärer skapar konkurrenskraftiga företag och regioner.

Nyttigaste Affären belönar affärssamarbeten. Vinnarna är därför alltid minst två. Åtminstone en av dem ska drivas demokratiskt, med samhällsnytta som drivkraft. Vinnarna ska ha en affärsrelation som ger ett mervärde – det kanske till exempel är klimatsmart eller skapar jobb åt personer långt från arbetsmarknaden.

Första gången priset Nyttigaste Affären delades ut var 2015. Då hette vinnarna Räddningsmissionen och hotell Gothia Towers, som finns på Svenska Mässan i Göteborg. Gothia Towers restaurang Upper House hör till Sveriges främsta, med en stjärna i Guide Michelin. De får extra välsmakande ägg och grönsaker från Räddningsmissionens Björlanda gård.

År 2016 delade Nyttigaste Affären ut både ett pris och ett hedersomnämnande. Det arbetsintegrerande sociala företaget Yalla Trappan och IKEA Malmö belönades för sitt kreativa samarbete som bland annat gjort det möjligt för Yalla Trappan att öppna en syateljé inne i IKEA:s varuhus. Hedersomnämnandet gick till det sociala företaget Entrévärdarna och Länstrafiken Norrbotten, som samarbetar kring tryggare sjuktransporter.

Initiativtagare till Nyttigaste Affären, som första gången delades ut 2015, var HSB Göteborg och Coompanion Göteborgsregionen. 2016 anslöt kommunikationsbyrån Spoon. I framtiden är värdskapet för priset tänkt att gå vidare till andra organisationer.

Läs mer här om frukostseminariet!länk till annan webbplats

Läs mer här om priset Nyttigaste Affären och hur du nominerar!länk till annan webbplats

Se filmen om 2016 års pristagre (Yalla trappan och IKEA Malmö)!länk till annan webbplats

Se filmen om 2015 års pristagare (Räddningsmissionen och Svenska Mässan/Gothia Towers)!länk till annan webbplats

Första Le Mat-hotellet har öppnat

2017-07-24

27 hotellrum med tillhörande lunch- och frukostrestaurang har nu slagit upp portarna i Jonsereds fabriker, utanför Göteborg. Hotellet är ett socialt företag och den tredje Le Mat-anläggningen i Sverige.

Le Mat incheckningsrutiner, träning

Fëras och Adam tränar på incheckningsrutiner på Le Mat Jonsereds fabriker

Le Mat finns redan som bed & breakfast i Göteborg och Stockholm. Hotellet i Jonsered är Le Mat-kedjans första hotell.

Vägen fram till öppning har varit mödosam. Ett hotell kräver sin fastighet och investeringar. Och människor som kan och vill skapa just den verksamhet där både gäster och personal känner sig välkomna.

Ännu svårare hade det varit om inte Le Mat-konceptet vore ett så kallat social franchisingkoncept – alltså en beprövad idé – som sprids till fler platser. Genom att använda franchising behöver hjulet inte uppfinnas igen. Varumärke, manual för hur man ska starta, kompetens och kollegor/nätverk finns att tillgå för det nya företaget. Social franchising innebär att verksamheterna ska ha sociala mål och att det finns en demokratisk kontroll över franchisingkonceptet.

Le Mat Jonsereds fabriker började med att 22 personer, alla långt utanför arbetsmarknaden, i januari förra året påbörjade en entreprenörs- och hotellutbildning, finansierad av bland annat det europeiska socialfondsprojektet 1000 jobb. Idag finns en handfull av de första deltagarna kvar i verksamheten genom olika arbetsmarknadsinsatser. Allmir Gavazaj som var med från början i utbildningen, blev den första av deltagarna som kunde erbjudas tillsvidareanställning.

– Det var några som föll bort under resans gång. De mäktade helt enkelt inte med, säger Elisabeth Abrahamsson, projektledare och styrelseordförande för hotellet till GöteborgsPosten.

Le Mat Jonsereds fabriker är ett exempel på många goda viljor som förenats. Bland annat har tre privatpersoner hjälpts åt att borga för banklån. Almi, Swedbank Partille och Mikrofonden Väst har också bidragit vid finansieringen (förutom ESF-projektet ”1 000 jobb i Göteborgsregionen” som drivs av Coompanion, som bekostat utbildningen). En engagerad fastighetsägare har också varit en förutsättning.

– Lyhördhet och vi-känsla är grundläggande, även för det dagliga arbetet på hotellet, berättar verksamhetschef Therese Lundström för GöteborgsPosten. Hon har många års erfarenhet från hotell i Göteborg och jämför sina tidigare erfarenheter med hur det är på Le Mat:
– Det är ett mer mänskligt sätt att arbeta på. Jag ser det som ett hållbart sätt att arbeta. Det är både en stor glädje och en utmaning att jobba här, säger Therese Lundström och får medhåll från medarbetarna.
– Man kan ha en dålig dag, vi andra kan hjälpa till att stötta varandra, säger Lena Wahlqvist.
– Men det är ingen lekstuga här utan vi jobbar professionellt. Vi kommunicerar mycket mer än på en vanlig arbetsplats, cheferna hjälper till handgripligen, säger Tomas Fridlund till GöteborgsPosten.

Under våren har Le Mat i Jonsered drivit kafé och lunchrestaurang. Det blev ett sätt att testa inför hotellöppningen nu i juli.

Tack vare pendeltåget tar det bara tolv minuter till Centralstationen i Göteborg från hotellet som är beläget naturskönt i kulturhistoriskt intressanta byggnader. Gästerna kan alltså sova i lugn och ro nära storstadens puls – och med gott samvete.

Le Mat Jonsereds fabriker på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hemsida Le Mat Jonsereds fabrikerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hemsida Le Mat Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Artikel i Göteborgs Posten om hotellets öppnandelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

2017-06-20

Sociala företag uppger i TV4-inslag att de skulle kunna göra mer med bättre samarbete med Arbetsförmedlingen. Möt de anställda på Shabelle som berättar vad jobbet betytt.

Bishara Jeele och Sahra Mudey på det sociala företaget Shabelle TV4-inslag

50 % av de som arbetar i sociala företag har haft mycket stora svårigheter på arbetsmarknaden. Många sociala företag uppger att de skulle kunna stötta många fler till arbete med ett bättre samarbete med myndigheter såsom Arbetsförmedlingen. Möt Bishara Jeele och Sahra Mudey på det sociala företaget Shabelle. Se inslaget från TV4-nyheterna här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Säkra din plats på Sveriges största event för socialt företagande

2017-06-14

För femte året i rad går Stora sociala företagsdagen av staplen 13 september i Göteborg. Det är en dag om socialt företagande och om att ha affärer med sociala företag för att förändra världen. Sociala företag har specialpris och ett lägre pris gäller också för alla som anmäler sig före juli.

 

Kollage från Stora sociala företagsdagen 2016

Stora sociala företagsdagen, som i år går av stapeln 13 september i Göteborg, är Sveriges största arrangemang för alla som är engagerade i och för socialt företagande. Konferensdeltagarna får ta del av personliga berättelser, lyssna på internationellt erkända föreläsare och svenska auktorieteter på t ex upphandlingsfrågor.

Inspireras av företag som berättar hur och varför de gör affärer med sociala företag.
Du kan också handla av sociala företag på plats och träffa utställare som använder sina affärer för att skapa samhällsnytta. En mängd olika worskhops finns att välja mellan.

Sociala företag har ett lägre pris både vad gäller entrébiljett och när man vill ställa ut på mässan.

Priset är också 15 % lägre för alla som anmäler sig senast 30 juni – därefter gäller ordinarie priser. Alla tidigare sociala företagsdagar har varit fullbokade.

Anmäl dig och få mer information om Stora sociala företagsdagen här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Le Mat Jonsereds Fabriker utsett till Europas bästa sociala företag

2017-06-09

Le Mat Jonsereds Fabriker har fått priset REVES Excellence Award 2017. De var nominerade bland 15 andra europeiska initiativ – alla goda exempel på samarbeten där både social innovation och direkt deltagande av medborgare ingår.

Le Mat Jonsereds fabriker har mottagit priset REVES Excellence Award 2017.

Jan Olsson från REVES gratulerar Elisabet Abrahamsson och Therese Lundström, båda från Le Mat Jonsereds fabriker till priset

Le Mat Jonsereds Fabriker har fått priset REVES Excellence Award 2017. De var nominerade bland 15 andra europeiska initiativ – alla goda exempel på samarbeten där både social innovation och direkt deltagande av medborgare ingår.

Le Mat Jonsereds fabriker är Sveriges tredje Le Mat–verksamhet. Le Mat B&B finns både i Göteborgs City och i Åkersberga. Verksamheterna sprids genom social franchising. Det betyder att om en grupp vill starta ett Le Mat på en ny ort kan de nyttja erfarenheterna och resurser från de som redan startat.

Le Mat Jonsereds Fabriker driver idag café- och lunchrestaurang i Jonsered utanför Göteborg. I sommar öppnar de dock hotellet beläget i kulturhistoriskt intressanta byggnader, i naturskön miljö och på 12 minuters pendelavstånd från Centralstationen i Göteborg.

Le Mat Jonsereds Fabriker har startat inom EU-projektet och visionen 1000 jobb som drivs av Coompanion Göteborgsregionen i samarbete med bland andra Partille kommun, Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och sociala företag.

REVES, som delar ut priset, är en organisation för städer och regioner i Europa där man tillsammans med den sociala ekonomin – kooperativ och föreningar – utvecklar regioner och städer. I Sverige är till exempel Östersund och Göteborg stad, liksom Västra Götalandsregionen och Region Östergötland medlemmar.

 

Filmer sprider kunskap om arbetsintegrerande sociala företag

2017-05-15

Arbetsintegrerande sociala företag (ASF) är bra på att skapa arbete för människor som länge varit utanför arbetsmarknaden. Med tre filmer vill Tillväxtverket öka kunskapen om dessa företag.

Foto: Maskot

Filmerna har tre olika perspektiv. Det första handlar om att arbeta i ett socialt företag, det andra om att starta och leda ett socialt företag och den tredje om vilken nytta sociala företag gör för samhället.

Möt Ingrid, Ingemar och Pierre som berättar om sitt arbete på företaget M29, hur de hamnade där och hur de ser på arbetsuppgifter och möjligheter till utveckling i företaget.

Oskar och Karina, som har varit med och byggt upp M29, berättar om hur det är att leda ett ASF, hur det är organiserat och glädjen i att skapa nya jobb.

Susanne från Arbetsförmedlingen beskriver hur de samarbetar med arbetsintegrerande sociala företag och vilken nytta dessa gör för människor, samhälle och för att Arbetsförmedlingen ska hitta jobb till alla.

Besök ESF-projektet Yalla Sofielund

2017-05-05

80 EU-projekt från hela Sverige öppnar dörren när Europadagen firas med en hel veckas aktiviteter över hela Europa. ESF-projektet Yalla Sofielund i Malmö är ett av projekten som allmänheten kan besöka.

Yalla Sofielund är ett projekt som finansieras av Europeiska socialfonden och ägs av Malmö stad. Det bygger på Yalla Trappans metoder och koncept. Projektet ska förbättra förutsättningarna för etablering av fler arbetsintegrerande sociala företag genom att sprida kunskap, nya insikter och erfarenheter. 

Projektet hälsar välkommen den 8 maj kl. 11.00 till Nobelvägen 21 i Malmö.
Läs mer om Yalla Sofielund och 79 andra projekt som EU finansierar i från Jokkmokk i norr till Malmö i söder!länk till annan webbplats

 

Tolv regionala genomförandeprojekt får stöd

2017-01-26

Tolv regioner får finansiering till att skapa jobb för personer som står långt från arbetsmarknaden. I Östergötland bildas ett säljbolag, i Gävleborg ett regionalt råd för arbetsintegrerande sociala företag och Jämtland utvecklar nya modeller för handledarstöd.

Genom insatserna i regionerna får arbetsintegrerande sociala företag stöd i att utveckla hållbara affärsidéer och utöka samarbetet mellan företagen, näringslivet och offentliga aktörer för att kunna stärka sin konkurrenskraft.

Regionerna ska också genom dessa insatser arrangera informationsträffar och utbildningar för att sprida kunskap om möjligheterna inom arbetsintegrerande sociala företag till handläggare och tjänstemän lokalt och regionalt.

Tolv genomförandeprojekt är beviljade, i Gävleborg, Östergötland, Skåne, Jönköping, Kronoberg, Norrbotten, Örebro, Dalarna, Jämtland/Härjedalen, Kalmar län, Västerbotten, Västra Götalandsregionen. Projekten genomförs under 2017 - 2018

Sociala företag ska skapa snabbspår till jobb och företagande

2016-12-03

De utvecklar sociala företag för snabbspår till jobb och företagande Matproduktion av matsvinn och företag som inriktar sig på att vägleda personer till bristyrken. Det är exempel på projekt som har fått stöd av Tillväxtverket för att utveckla arbetsintegrerande sociala företag där nyanlända kan få jobb och starta företag. Totalt har knappt 11 miljoner kronor beviljats till sex projekt från olika delar av landet.

Att stärka grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden är en viktig utmaning för svenskt näringsliv och svensk tillväxt. Sverige behöver företag som jobbar med att möjliggöra arbete för fler och öppna den svenska arbetsmarknaden.

Här är projekten som har fått stöd:

Värdskap ASF, Luleå: Projektidén är att utveckla ett nytt koncept där nyanlända kan få ett värdskap hos företag för i samverkan med dessa utveckla arbetsintegrerande sociala företag. En typ mentorskap där företagare stödjer nyanlända att utveckla arbetsintegrerande sociala företag. Målet är att under projekttiden starta ett ASF, skapa ett företagsnätverk och att 20 deltagare medverkat i projektet. Projektägare: Leia företagshotell

Yallaprojektet, Stockholm: Projektet ska starta minst ett arbetsintegrerande socialt företag i Rinkeby och bidra till startprocessen av ytterligare ett i Vårby. Företagen ska drivas efter konceptet Yalla-trappan, internationell mat, textilverkstad m.m. och riktar sig till nyanlända kvinnor. Projektägare: Coompanion Stockholm

Papilo domus (Fjärilshuset), Göteborg: Mashallagruppen är ett arbetsintegrerande socialt företag som kommer att arbeta fram metoder och modeller för att stödja nyanlända med kortutbildning att komma in i arbete antingen i ASF eller hos andra arbetsgivare. De vill utveckla arbetet i samverkanmed andra ASF och med Samjobb. Projektägare: Mashallagruppen

FlyttIn Grangärdebygden, Ludvika/Smedjebacken: Vill starta ett ASF som ta sikte på att utveckla affärsidéer där det finns brist på kompetent arbetskraft, t.ex. inom vård och omsorg, teknik och pedagogik. Inriktningen gör att nyanlända på sikt kan få arbete i det nystartade arbetsintegrerande sociala företaget eller hos andra arbetsgivare som har brist på personal. Projektägare: AB Samarkand 2015

New residents into work!, Kalmar län: Tre ASF, Pinea hantverk, Vi bryr oss Småland och Äppelkärnan kommer tillsammans att arbeta fram metoder för hur de kan skapa arbete och sysselsättning till fler nyanlända i sina företag. Arbetsmodellen ska testas och spridas till andra ASF.Ett mål är även att starta upp ett ASF på Öland. Projektägare: Coompanion Kalmar

Matverket – kompetenser, språk och nätverk för nyanlända, Stockholm: Stadsmissionen driver verksamheter som tar vara på livsmedelssvinnet från butiker och vill nu utveckla Matverket som ska tillaga mat av funktionellt livsmedelsvinn. Nyanlända kan genom Matverket få anställning, utbildning och validering av kunskaper för att få arbete inom restaurangbranschen. Projektägare: Stockholms Stadsmission

Utlysning – arbetsintegrerande sociala företag för nyanlända

2016-09-27

Fokus i denna ansökningsomgång är att utveckla arbetsintegrerande sociala företag som en resurs för att nyanlända snabbare ska komma in på arbetsmarknaden. ASF, som vill utveckla nya företag eller delverksamheter eller civilsamhällets organisationer som driver eller har nära samverkan med arbetsintegrerande sociala företag kan söka medel.

Mer information hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Affärsutvecklingscheckar ska skapa nya vägar till jobb

2016-09-05

Nu kan du som arbetar i arbetsintegrerande sociala företag söka finansiering till projekt inom affärsutveckling, kompetensutveckling, organisationsutveckling och validering. Ansökan görs genom att lämna in en intresseanmälan till Skoopi som lämnar information och stöd i ansökningsprocessen till dig som vill söka affärsutvecklingscheckar.

Mer infromation och blankett hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Etableringsanalyser inför AFs utbildningar i start av ASF

2016-09-08

Under hösten 2016 har Coompanion Sverige AB i uppdrag att genomföra etableringsanalyser till stöd för Arbetsförmedlingens planering av utbildningar i att starta ASF för personer som är långtidsarbetslösa. Etableringsanlyser innebär att man på en utvald ort går igenom förutsättningarna att starta och driva ett ASF. Vilka samarbetspartners finns, lämpliga affärsidéer, möjligheter att sälja arbetsträning etc. Planen är att genomföra cirka 20 etableringsanalyser.

Dokumentation från etableringsanalys i Avesta

Etableringsanalys för olika idéer i Avesta är genomförd!

Regionala projekt för samverkan och stärkande av ASF

2016-07-01

Nitton regionalt utvecklingsansvariga aktörer (regioner och länstyrelser) driver from juli 2016 projekt för att ta fram en handlingsplan över vilka insatser som bäst behövs i deras region för att stärka samverkan och utveckla ASF till hållbara företag. Handlingsplanerna ska arbetas fram i  nära samverkan med ASF i regionen och vara klara i slutet av oktober 2016. Med handlingsplanerna som grund kan regionalt utvecklingsansvariga söka medel till genomförandeprojekt under 2017-18. Målet är att företagen ska bli stabila företag som skapar arbete till flera.

Tillväxtverkets regeringsuppdrag

2016-04-10

Tillväxtverket har fått i uppdrag att genomföra flera insatser för arbetsintegrerande sociala företag.

I satsningen ingår bland annat affärsutvecklingscheckar, stöd och insatser för att stärka förutsättningarna för att starta och driva arbetsintegrerande sociala företag.

Regeringsuppdraget kommer från både arbetsmarknads- och näringsdepartementet och omfattar 60 miljoner kronor för perioden 2016-2018. Insatserna genomförs i samråd med Arbetsförmedlingen och målet är att skapa fler möjligheter till arbete för personer som är eller riskerar att bli långtidsarbetslösa.

Tillväxtverket har genom sitt långvariga arbete med frågorna om ASFs utveckling identifierat inom vilka områden insatser bör göras.

Exempel på insatser:

  • Skapa eller stärka samverkan och stödstrukturerna kring de arbetsintegrerande sociala företagen regionalt och lokalt
  • Regionala insatser för att stärka förutsättningarna att starta, driva och utveckla arbetsintegrerade sociala företag.
  • Förbereda och ge underlag till arbetsmarknadsutbildningar för start av arbetsintegrerade sociala företag.
  • Affärsutvecklings- eller kompetensutvecklingscheckar riktade till arbetsintegrerade sociala företag för affärs- och kompetensutveckling.
  • Stöd till start av arbetsintegrerade sociala företag med målet att skapa integration genom arbete för och med nyanlända.
  • Studier för ökad kunskap om arbetsintegrerade sociala företags resultat och effekter.

Vi räknar med att starta flera av aktiviteterna innan sommaren. Vi kommer först att utlysa medel för att stärka samverkan och stödstrukturer regionalt och lokalt. Nästa steg blir att planera för att bygga upp ett system för hur affärsutvecklingscheckar ska hanteras.  

Text